Onderzoek naar spierklachten bij cholesterolremmers

Spierpijn is de meest voorkomende bijwerking van statines. Dit kan gepaard gaan met ernstige spierafbraak. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders gebruiken statines tegen hoog cholesterol. Dit verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, maar kan vervelende bijwerkingen hebben als spierpijn, spierkrampen en vermoeide spieren.

Het wandelen van de Vierdaagse ligt dan misschien niet voor de hand. Toch kijken inspanningsfysioloog Maria Hopman en haar team van het Radboudumc dit jaar in het Vierdaagseonderzoek specifiek naar statinegebruikers. Welke invloed heeft statinegebruik op spierschade en vermoeidheid tijdens het lopen van de Vierdaagse.

Spierpijn is de meest voorkomende bijwerking van statines. Dit kan gepaard gaan met ernstige spierafbraak, maar verreweg de grootste groep (twintig procent van alle statinegebruikers) heeft last van spierpijn zonder spierschade. De spierklachten ontstaan doordat een variant van statines de werking van de mitochondriën aantast. Mitochondriën zetten voeding om in biobrandstof en zijn daarmee de energiecentrales van de cel. Bijna alle cellen in ons lichaam bevatten mitochondriën. Vooral cellen van organen die heel veel energie verbruiken – zoals hart, lever, hersenen en spieren – bevatten heel veel mitochondriën.

Lees hier het volledige artikel.