Onduidelijkheid voor Wajongers heeft lang genoeg geduurd

Wajongers hebben in de afgelopen jaren tot driemaal toe te maken gekregen met totaal tegenstrijdige maatregelen in twee regeerakkoorden en een Sociaal Akkoord. Met vergaande consequenties voor hun inkomen. Aan deze onduidelijkheid voor Wajongers moet een eind komen. Dit schrijven CG-Raad, Platform VG en LPGGz, samen met de VGN, in een brief aan de Tweede Kamer. Op 10 oktober overlegt de vaste Kamercommissie van SZW over de Participatiewet.

In de gezamenlijke standpuntenbrief vragen we onder meer:

  • Geef zo snel mogelijk duidelijkheid over de wijze waarop de herkeuringen van de huidige Wajongers plaats zal vinden.
  • Laat Wajongers die na de herkeuring een arbeidsvermogen van meer dan 20% hebben in aanmerking komen voor baangaranties om zo een reëel perspectief te hebben op een betaalde baan en een inkomen.
  • Wajongers met kansen op de arbeidsmarkt moeten ondersteund worden naar betaald werk. Dit kan alleen als de regionale werkbedrijven netwerkorganisaties worden waarin de kennis over diagnose, activering en begeleiding van mensen met (verstandelijke) beperkingen zijn gewaarborgd.
  • Het is onduidelijk of werk straks nog loont voor mensen met een medische urenbeperking. Als zij werken naar vermogen, zijn zij vaak (omdat ze in deeltijd werken) niet in staat om een inkomen te verdienen te hoogte van minimaal het wettelijk minimumloon. Krijgen zij een aanvulling op hun loon?

Samenhang in wetgeving
De Participatiewet heeft alleen kans van slagen als deze ontworpen wordt in samenhang met de andere nieuwe wetgeving van het brede sociale domein. Het gaat om de volgende wetten: Jeugdwet, LIZ (opvolger kern-AWBZ), Wmo 2015, inkomensondersteuningsregeling, WWB herziening en het VN-verdrag. Samenhang, samenloop en aansluiting van al deze wetten is van groot belang. CG-Raad en Platform VG vragen daarom

Vraag de verschillende verantwoordelijke bewindspersonen om garanties voor samenhang tussen de verschillende wetten.

Zorg ervoor dat alle wetteksten tegelijk beschikbaar zijn. Alleen zo kan de Tweede en Eerste Kamer beoordelen of deze wetten samen leiden tot de beoogde zelfredzaamheid en (arbeids)participatie van mensen met een beperking op alle dagelijkse levensterreinen.

Lees hier de gezamenlijke brief: brief in pdf-versie – brief in word-versie

Meer over participatiewet in Wij werken aan – Werk

Bron: CG-raad