Ongezonde voeding oorzaak van 1 op 5 doden

Bijna 20 procent van alle sterfgevallen wereldwijd waren in 2017 toe te wijzen aan ongezonde voeding. Samen met hoge bloeddruk en roken zijn dit de top 3 risicofactoren voor sterfte.
Dat blijkt uit de Global Burden of Disease Study (GBD), gepubliceerd in Lancet.

Hart- en vaatziekten
In het verleden gingen veel mensen dood door infecties of malaria. Maar nu vormen de niet-overdraagbare ziektes, zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes, bijna driekwart van de 55,9 miljoen doden in 2017.

Ook in niet-westerse landen nemen deze ziektes toe. De grootste doodsoorzaak in de wereld zijn hart- en vaatziekten. Kanker staat op de tweede plaats. Ons eigen gedrag is ons grootste risico op sterfte, aldus de onderzoekers. Ongezond eten zorgt voor 20 procent van de sterfgevallen. Bij hart- en vaatziekten is dit maar liefst 70 procent.

Lees hier het volledige artikel.