Onsterfelijke mensen met dure varkensorganen – en andere doemscenario’s

Als we menselijke organen in varkens kunnen kweken, creëren we dan verschrikkelijke wezens? Krijgen alcoholverslaafden elk jaar een nieuwe lever? In gesprek met argumentatiespecialist Paula Steenwinkel over (ir)reële doemscenario’s.

Als je ernstig ziek bent, is een orgaantransplantatie soms je enige kans op overleven. Maar de wachtlijsten voor een donororgaan zijn lang. We kampen in Nederland al jaren met een orgaantekort, niet iedereen wordt op tijd geholpen. Sinds de nieuwe Donorwet is ingevoerd, verwachten politici een terugloop van de wachtlijsten. Ondertussen doen wetenschappers gedreven onderzoek naar alternatieven om het tekort aan donororganen tegen te gaan.

Donordieren zijn zo’n mogelijk alternatief. Wetenschappers zoeken naar manieren om dieren zo aan te passen dat er organen en weefsels in groeien die geschikt zijn voor transplantatie naar mensen. Op dit moment is dat onmogelijk, bovendien is het wettelijk verboden, maar door snelle ontwikkelingen op het gebied van biotechnologie komt de mogelijkheid wel dichterbij.

Lees hier het volledige artikel.