Ontzorg de zorgmedewerker

De seinen op de arbeidsmarkt van de zorg staan op rood. Veranderingen ingezet door de overheid om dit het hoofd te bieden, gaan simpelweg te langzaam. Daarnaast is er de grote wens van zorgmedewerkers om meer met de échte kern van de zorg bezig te zijn en het werk inhoudelijk leuker te maken. Kunnen zorgorganisaties alleen maar afwachten?

Onderzoek: is facilitair de oplossing voor het personeelstekort?
AAG ziet in het ontzorgen van de zorgmedewerker een oplossing voor het personeelstekort. Door niet-zorgtaken te verschuiven, met de échte kern van de zorg bezig te zijn en het werk inhoudelijk leuker te maken. Het helpt medewerkers te vinden en binden, maar ook om de werkdruk en het ziekteverzuim te verlagen. Om dat met cijfers te ondersteunen hebben wij eind 2018 een onderzoek laten uitvoeren bij drie ouderenzorgorganisaties.

Uit het onderzoek kwam een gemiddelde tijdsbesparing van meer dan 200 uur per FTE per jaar. Dat is fors. En een utopie, want dat zou betekenen dat een verpleegkundige en verzorgende helemaal geen facilitaire taken meer zouden verrichten. Wel is het goed om dit te beseffen en te gebruiken als startpunt van een mogelijke verandering. Het is een kans voor zorgmedewerkers om meer met de échte kern van de zorg bezig te zijn en het werk inhoudelijk leuker te maken.

Lees hier het volledige artikel.