Oogziekte glaucoom, darmflora onder de loep

Is de oogziekte glaucoom positief te beïnvloeden via onze darmen? Met die vraag starten onderzoekers van het Erasmus MC een nieuwe studie onder patiënten én gezonde deelnemers van het bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO).

‘Bij de oogziekte glaucoom gaan de zenuwvezels van de oogzenuw geleidelijk verloren. Dat wordt, ook wel neurodegeneratie genoemd. Daardoor ontstaan blinde vlekken in het gezichtsveld’, vertelt onderzoekster Joëlle Vergroesen. ‘Mensen kunnen daardoor uitval van gezichtsvermogen krijgen. Meestal eerst aan de zijkant, waardoor ‘kokerkijken’ ontstaat, en daarna kunnen ze zelfs blind worden.’

Microbioom
Glaucoom is een chronische progressieve ziekte, een aandoening die steeds erger wordt. ‘Daarom wil ik bekijken of er andere aanknopingspunten zijn in bijvoorbeeld voeding, medicatie, bloed of het microbioom die ervoor kunnen zorgen dat je minder progressie van glaucoom krijgt.’ Het microbioom bestaat uit verschillende bacteriesoorten, maar ook schimmels, gisten, virussen en andere eencellige beestjes gezamenlijk in het lichaam. En het is bekend dat het afweersysteem sterk wordt beïnvloed door het microbioom.

Lees hier het volledige artikel.