Ook de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier dreigt een flop te worden

Er groeit veel scepsis over een nieuw digitaal systeem waarin iedereen zijn medisch dossier kan bijhouden. Werkt het? Het eigen medisch dossier dat alle Nederlanders binnen twee jaar online mogen inzien en beheren, lijkt in zijn huidige opzet nauwelijks te gaan worden gebruikt.

Artsen hebben veel bezwaren tegen het systeem, concludeert het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico op basis van een peiling onder artsen en medisch specialisten. In andere Europese landen waar het online medisch dossier al bestaat, wordt er bovendien nauwelijks gebruik van gemaakt. Dat maakt de miljardenbesparing waar het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport op hoopt, zeer onwaarschijnlijk.

Over twee jaar hebben alle Nederlanders het recht kosteloos hun medische gegevens elektronisch op te vragen. Om aan die wettelijke eis te voldoen overtuigde de Patiëntenfederatie het ministerie van de noodzaak voor een zogeheten Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO). Dat is een medisch dossier op internet waar Nederlanders gegevens kunnen inzien van onder anderen hun huisarts, psycholoog, apotheker en medisch specialisten in het ziekenhuis. Kosten: ruim een half miljard euro.

Lees hier het volledige artikel.