Ook rechter verwerpt inkomensgrens voor Wmo

De hoogste rechter bevestigt het standpunt van de CG-Raad dat een inkomensgrens vor de Wmo niet kan. De rechter heeft uitgesproken dat een gemeente naast de wettelijke eigen bijdrage regeling geen andere financiële voorwaarden mag opnemen in de eigen Wmo-verordening. De CG-Raad gaat er vanuit dat gemeenten hun verordening hierop gaan aanpassen. Maastricht heeft al maatregelen genomen.

Om de kosten van de Wmo te drukken, voeren steeds meer gemeenten een inkomensgrens in voor voorzieningen zoals een scootmobiel, traplift of hulp bij het huishouden. De CG-Raad heeft altijd gezegd dat dat niet kan, want hierdoor sluiten gemeenten op voor hand een grote groep mensen uit van de Wmo. En dat is in strijd met het recht op individuele toetsing van de compensatieplicht die juist centraal staat in de Wmo.

Minister en rechter
In november 2011 heeft Minister Schipper in de Tweede Kamer ook al gezegd dat het invoeren van een inkomensgrens voor de Wmo niet kan. De Centrale Raad van Beroep heeft dit nu dus bevestigd. De rechter deed dat in een zaak over de besparingsbijdrage; ook een financiële voorwaarde die de Wmo niet toestaat.

Gemeente Maastricht
De gemeente Maastricht is – voor zover bekend – de eerste gemeente in Nederland die naar aanleiding van deze uitspraak maatregelen heeft genomen. De gemeente heeft alle Wmo-gebruikers die als gevolg van de inkomensgrens niet of niet meer in aanmerking kwamen voor een Wmo-voorziening een brief gestuurd met de volgende toezegging:
‘Omdat de gemeente geen inkomensgrenzen meer mag gebruiken gaan we uw situatie in de loop van 2012 op basis van gewijzigde regelgeving opnieuw beoordelen, en indien nodig, een nieuw besluit nemen.’

De CG-Raad wil dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen.

Eigen bijdrage
De enige financiële voorwaarde die in de Wmo is toegestaan, is dus de eigen bijdrage. Deze wettelijke eigen bijdrage is inkomensafhankelijk. Gemeenten kunnen er zelf voor kiezen om de eigen bijdrage wel of niet op te nemen in hun verordening. De eigen bijdrage kan pas worden opgelegd nadat het recht op een voorziening is vastgesteld.

Bron: CG-raad

Meer uitleg over de uitspraak op Juridisch Steunpunt.nl
(met een link naar hele uitspraak op Rechtspraak.nl)