Op zoek naar goedkopere medicijnen

Farmaceutische bedrijven moeten aan veel eisen voldoen om een medicijn op de markt te krijgen en te houden. Dat maakt geneesmiddelen duur. Maar apothekers mogen sommige medicijnen wel zelf namaken. Is dat de oplossing voor de stijgende zorgkosten?

Ik word ’s ochtends wakker met buikpijn en loop naar de badkamer om paracetamol te nemen. Dan valt mijn oog op de bijsluiter. ‘Welke stoffen zitten er in dit middel?’ staat er. Stoffen? Paracetamol is toch gewoon paracetamol? Ik lees verder. Naast paracetamol blijkt er ook maïszetmeel, gelatine, croscarmellose natrium en magnesiumstearaat in het pilletje te zitten.

Je denkt een simpel pilletje te nemen tegen de pijn, maar een medicijn zit vaak ingewikkelder in elkaar dan het op het eerste gezicht lijkt. Medicijnontwikkeling is een kostbaar proces en bepaalt voor een belangrijk deel de uiteindelijke prijs van een geneesmiddel. En die prijs ligt nu onder vuur, door de steeds stijgende zorgkosten. Op dit moment betaalt een Nederlander gemiddeld 5.500 euro aan zorgkosten per jaar. In 2040 is dat naar schatting opgelopen tot 11.000 euro. Waarom is de ontwikkeling van medicijnen zo ingewikkeld?

Lees hier het volledige artikel.