Open en gesloten opnames in de geestelijke gezondheidszorg

In de media zien we dat er veel onduidelijkheid bestaat over de verschillende soorten behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg, en over de regels omtrent opname en ontslag. Met name de betekenis van open en gesloten afdelingen verdient extra uitleg.

GGZNederland zet deze verschillende behandelingen op een rij.

Ambulante behandeling
De meeste mensen worden ambulant geholpen. Zij gaan bijvoorbeeld voor een behandeling naar een behandelaar, ontvangen behandeling of begeleiding in hun eigen woonsituatie of wonen in een beschermde woonvorm. De meeste mensen melden zich voor behandeling aan na een verwijzing door de huisarts, waarna de behandelaar van een ggz-instelling – na een intake- bespreekt of en welke behandeling het meest geschikt is. Soms is ondersteuning door het wijkteam voldoende. Als de persoon vrijwillig opgenomen wil worden, wordt dit ook onderzocht door de behandelaar. In een crisissituatie kan de persoon zich altijd direct melden bij de geestelijke gezondheidszorg en vindt er een beoordeling door de behandelaar plaats.

Het is een misverstand te denken dat patiënten alleen gedwongen (kunnen) worden opgenomen op een gesloten afdeling. Dit kan ook vrijwillig. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de patiënt bang of verward is en sturing of behandeling nodig heeft in een beschermende omgeving.

Lees hier het volledige artikel.