Oplopend medicijnentekort zorgt voor meer bijwerkingen

Door het groeiende medicijnentekort in Nederland is er een grotere kans op bijwerkingen. Huisartsen en apothekers trekken hierover aan de bel. Door het tekort worden ze gedwongen alternatieve medicijnen te zoeken. Medicijnen die patiënten niet gewend zijn; hierdoor ontstaan meer klachten.

Op dit moment zijn bijvoorbeeld naproxen, temazepam en clopidogrel niet beschikbaar. Maar ook medicijnen voor kleine, maar vervelende kwalen als schimmelnagels, oor-, huid-, en ooginfecties zijn schaars. Volgens cijfers van de apothekerbelangenorganisatie KNMP waren in 2011 242 geneesmiddelen niet leverbaar. In 2017 was dat aantal gegroeid tot 732.

Vervelend
Zo is een effectieve antibioticazalf tegen herpesinfectie aan het oog nu niet verkrijgbaar. Toch moeten patiënten behandeld worden om hun ogen te redden. ,,Je moet dan andere opties kiezen die niet altijd beter zijn omdat de kuur soms ook langer duurt. Dat maakt de hele behandeling vervelender,’’ vertelt Mark Pul, huisarts in het Gelderse Doornspijk. Daarnaast is er bij het gebruik van alternatieve antibiotica een grotere kans op vervelende bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid. Puls collega Bart Timmers schreef vorige maand op de site medischcontact.nl een vlammend stuk over het huidige medicijnbeleid in ons land. Volgens hem is Nederland op dit gebied een bananenrepubliek geworden.

Lees hier het volledige artikel.