Osteoporosemedicijn kan aantal heuprevisies met helft verminderen

Met een nieuwe heup doet u ongeveer 10 tot 15 jaar. Maar als het aan de Engelse professor Wilkinson ligt, dan zouden daar best nog flink wat jaren bij kunnen komen. Hij ontdekte dat een osteoporose-medicijn de levensduur van protheses aanzienlijk kan verlengen.

Meer dan de helft van de heuprevisies kan worden voorkomen met een medicijn tegen osteoporose. Dit wijst een nieuw onderzoek van de Universiteit van Sheffield in Engeland uit. Een heuprevisie is het vervangen van een bestaande prothese na ongeveer tien tot vijftien jaar. Deze herhaaloperatie is niet zonder risico. Er is meer kans op infecties en complicaties in vergelijking met de eerste operatie.

Wegvreten botweefsel
De belangrijkste reden voor een heroperatie is osteolyse. Dit is een ziekte die het botweefsel wegvreet. Deze aandoening treedt op wanneer kleine deeltjes van het implantaat afslijten. Dit activeert het immuunsysteem om het reeds verzwakte bot rond de prothese aan te vallen. Dit zorgt ervoor dat het kunstgewricht losraakt, zodat een revisieoperatie vereist is. Onderzoeksleider professor Mark Wilkinson ontdekte dat het osteoporosemedicijn denosumab kan helpen om het bot te beschermen tegen dit afbraakproces. Zo kan worden voorkomen dat een heuprevisies nodig zijn.

Lees hier het volledige artikel.