Oud griepvaccin beter tegen pandemie

AMSTERDAM – Het type vaccin dat in de jaren zeventig door nieuwe technologie in onbruik is geraakt werkt beter bij het bestrijden van een grieppandemie dan moderne vaccins.

Een nadeel van het oude type is dat het vooral bij kinderen nogal eens bijwerkingen veroorzaakte, maar door nieuwe technologie is van bijwerkingen waarschijnlijk geen sprake meer, concluderen onderzoekers van het UMC Groningen.

Bij de eerste griepvaccins, uit 1945, werd gebruikgemaakt van zogenoemde helevirusvaccins. Bij die methode wordt het griepvirus in grote hoeveelheden gekweekt en inactief gemaakt. Hierdoor is het virus niet meer ziekteverwekkend, maar activeert het wel het immuunsysteem.

Sinds de jaren zeventig worden vaccins geproduceerd op basis van slechts een deel van het virusmateriaal. Dit type vaccin wordt tegenwoordig gebruikt bij de jaarlijkse griepvaccinatie.

Immuunreactie
UMCG-onderzoeker Felix Geeraedts maakte vaccins van het oude type, maar dan met moderne technieken. Hij concludeerde dat die vaccins een betere immuunreactie geven dan de gangbare vaccins. Ook kunnen ze in een lagere dosis worden gegeven. Bij een grieppandemie kunnen volgens hem dan ook beter helevirusvaccins worden gebruikt. Nu is dat nog niet het geval.

De betere werking zou komen doordat bij het oude type vaccin ook materiaal uit de kern van het griepvirus aanwezig is. Juist dat kernmateriaal wekt volgens Geeraedts een betere immuunreactie op. De gangbare griepvaccins worden voornamelijk gemaakt met materiaal uit de celwand van het virus.

WHO
De onderzoeker wijst op een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit 2006, waarin een omschakeling naar helevirusvaccins als een reële optie wordt gezien om de beschikbaarheid van griepvaccins te vergroten.

Een belangrijk extra voordeel is volgens Geeraedts dat het oude type vaccin een jaar houdbaar is op kamertemperatuur. Veel vaccins zijn alleen bij vier graden een jaar houdbaar.
Bron: Nu NL