Ouderen in goede gezondheid, met groot sociaal netwerk en gevoel van eigen regie blijven langer zelfstandig

Een onderzoek naar de zorgtrajecten van 65-plussers.
Het kabinet beoogt met de hervorming van de langdurige zorg de trend te versterken dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en niet of later naar een zorginstelling verhuizen. Veel Nederlandse burgers van 65 jaar en ouder redden het om lang zelfstandig in hun eigen buurt en eigen huis te blijven wonen met uiteenlopende vormen van zorg en ondersteuning.

Het rapport Langer zelfstandig. Ouder worden met hulpbronnen, ondersteuning en zorg beschrijft groepsverschillen in de mogelijke trajecten. In deze studie laat het Sociaal en Cultureel Planbureau zien van welke zorg, voorzieningen, persoonlijke en sociale hulpbronnen 65-plussers gebruik maken en hoe lang ze daarmee zelfstandig bleven wonen voor ze naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuisden of overleden.

De data zijn gebaseerd op 1.768 65-plussers die 14 jaar lang werden gevolgd. Op basis hiervan heeft het SCP een rekenmodel ontwikkeld dat het beleid kan helpen deze ontwikkelingen door te rekenen en beter te doordenken.
Dit rapport is tijdens de Geriatriedagen 2017 overhandigd en gepresenteerd.

Gezondheid
Gezondheidsproblemen hebben het grootste effect op het zelfstandig blijven wonen van 65-plussers, met name het hebben van aandoeningen en meer lichamelijke beperkingen. Driekwart van de 65-plussers zonder chronische aandoening woont na 14 jaar zelfstandig, van de groep met meer dan een chronische aandoening slechts de helft. Van de mensen met dementie nog maar een derde. De anderen zijn verhuisd naar een verzorgings- of verpleeghuis of zijn overleden.

Lees hier het volledige artikel.