Ouderen trainen in het beter gebruiken van een hoorimplantaat

Een optimaal resultaat van een hoorimplantaat vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. In het Active and Assisted Living project Supporting Hearing in Elderly Citizens zijn technische hulpmiddelen ontwikkeld om oudere volwassenen te ondersteunen in het benutten van de mogelijkheden van hun cochleair implantaat (CI).

Slechthorendheid is een van de meest voorkomende chronische aandoeningen, met vaak een grote impact op de kwaliteit van leven. Niet meer volledig kunnen deelnemen aan een gesprek geeft ouderen het gevoel geïsoleerd te raken van familie en geliefden. En van hun professionele of sociale omgeving.

Hoe het werkt
Soms kan slechthorendheid niet meer met een hoortoestel worden gecompenseerd. Dan biedt een hoorimplantaat – ook wel ‘cochleair implantaat’ (CI) genoemd – uitkomst. Een CI is een technisch zeer geavanceerd apparaat. De optimale inzet ervan vraagt om intensieve communicatie tussen de gebruiker en de betrokken zorgverleners, van audioloog tot logopedist. ICT-applicaties, zoals gegevensuitwisseling via de computer en hoortraining kunnen het correct gebruiken van een implantaat ondersteunen. Door gehoortesten met het implantaat in de thuisomgeving uit te voeren, wordt duidelijk of het apparaat goed is afgesteld en kan de voortgang gemonitord worden.

Lees hier het volledige artikel.