Ouderenmishandeling: vaak onbedoelde verwaarlozing

Overbelasting van mantelzorgers kan onbedoeld leiden tot mishandeling van ouderen. Het gaat vaak niet om geweld, maar om verwaarlozing. Bijvoorbeeld door geen toegang te verlenen tot zorg of medicatie of niet zorgen voor goede voeding.

De schaamte is groot, en de oudere is vaak afhankelijk van de dader. Klinisch geriater Judella Daal pleit voor meer bewustzijn onder artsen en een onderzoekende opstelling.

Het beleid in Nederland is op dit moment dat oudere mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Dat kan veel van mantelzorgers vergen, zegt klinisch geriater Judella Daal. “Soms gaan er dan dingen mis, vanuit onmacht, onkunde of overbelasting van de mantelzorger.”

Daal vertelt dat de partner vaak de mantelzorger is, en dat met name bij dementie die partner steeds belangrijker wordt. “Je kunt je voorstellen dat dat langzaam doorslaat en dat die persoon dat niet meer aankan. Ook zij zijn meestal oud en kwetsbaar en ze krijgen wel heel veel op hun bordje.”

Bij mishandeling van ouderen kun je denken aan lichamelijk geweld en soms aan financiele uitbuiting, zegt Daal. “Maar eerder nog aan verwaarlozing, geen toegang verlenen tot zorg of medicatie, niet zorgen voor goede voeding. Het is voorstelbaar dat een mantelzorger die al 24/7 voor een oudere klaar staat minder prikkel ervaart om goed te eten’.

Lees hier het volledige artikel.