Overheid wist in 2016 al van mogelijke meningokokken uitbraak

De Nederlandse overheid had al in de herfst van 2016 serieuze aanwijzingen dat er vaccins moesten worden aangeschaft tegen de dodelijke ziekte meningokokken, maar wachtte tot september 2017 met een beslissing hierover. Daardoor is er volgens een van de fabrikanten een tekort aan vaccins ontstaan en kunnen dit jaar alleen baby’s van 14 maanden en 14-jarigen worden ingeënt.

In een e-mail, in bezit van de Volkskrant, wijst medicijnfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) het RIVM in september 2016 op de sterke stijging van het aantal ziektegevallen door meningokokken-type W. Het hoofd vaccinatiezaken van het bedrijf noemt het risico op een uitbraak in Nederland ‘reëel aanwezig’ en verwijst naar Engeland, waar de situatie begin 2015 is bestempeld als ‘public health emergency’. Er zijn in dat land dan al meerdere doden gevallen. Volgens GSK waart op dat moment in Nederland dezelfde agressieve stam van de meningokokkenbacterie rond als in Engeland.

In november 2016 waarschuwde een deskundige van het RIVM openlijk voor de risico’s van meningokokken. In haar presentatie tijdens de landelijke Vaccinatiedag vergelijkt epidemioloog Mirjam Knol de situatie in Nederland met Engeland. ‘We kunnen vaststellen dat we twee jaar achterlopen op Engeland’, We kunnen vaststellen dat we twee jaar achterlopen op Engeland’, zegt ze, ‘maar hier is sprake van een steilere toename.’

Lees hier het volledige artikel.