Paswoningen in Het Dorp openen de deuren

Op de eerste dag van de festiviteiten rond het vijftigjarige jubileum van Het Dorp zijn twee paswoningen geopend. Een paswoning is een tijdelijke woning waar mensen met een handicap kunnen verblijven om zelf uit te proberen welke aanpassingen voor hen werken en welke niet.

Het Dorp heeft de woningen ontworpen in samenwerking met het bedrijfsleven en met bewoners van Het Dorp. De uitgangspunten waar een paswoning aan moet voldoen zijn de zelfstandigheid van de bewoner, duurzaamheid in materiaalkeuze en energiegebruik en betaalbaarheid. Rob Hoogma, voorzitter raad van bestuur van Siza/Het Dorp: “De woningen zijn bedoeld als begin van een nieuwe toekomst. Als mensen hier een tijdje gewoond hebben, weten ze welke slimme dingen ze nodig hebben om hun eigen zorg en dagelijks leven te organiseren.”
Flexibiliteit

In de woningen is zoveel mogelijk flexibiliteit ingebouwd doordat er verschuifbare wanden zijn geplaatst. Een cliënt die bedlegerig is wil graag een grotere slaapkamer, terwijl een cliënt met meer mobiliteit een grotere woonkamer wil hebben. De architect van de woningen heeft zelf drie dagen in een rolstoel gezeten om erachter te komen wat de juiste rijlijnen zijn. Hier is weer rekening mee gehouden bij ontwerp en inrichting.

De woningen zijn voorzien van allerlei technologische toepassingen om alles in de woning makkelijk te kunnen bedienen en er comfortabel in te leven. Via een tablet die met behulp van één knop bestuurd kan worden kan men zowel allerlei huishoudelijke handelingen verrichten als communiceren met zorgverleners en surfen op het internet. Hiervoor wordt onder andere Facetalk gebruikt van het Radboud REshape & Innovation Center.
Ruimtevaart

Daniel Kraft, voorzitter van het FutureMed programma op Singularity University in Californië is onder de indruk: “Ik heb bijna al deze innovaties al eens gezien, maar dit is de eerste keer dat ik ze allemaal gecombineerd zie worden in één huis. Er worden bijvoorbeeld ideeën uit de ruimtevaartindustrie (een robotarm) gecombineerd met tablets en architectuur.”
Feestweek

De opening van de paswoning is onderdeel van de festiviteiten rond de viering van het vijftigjarig bestaan van Het Dorp. Tijdens het symposium staan kwaliteit en innovatie in de gehandicaptenzorg centraal. De festiviteiten duren nog de hele week.

Skipr en Het Dorp zijn gezamenlijk een community gestart om ervaringen en ideeën uit te wisselen over de toekomst en kwaliteit van de gehandicaptenzorg in Nederland. Hiervoor zijn uw ideeën van harte welkom. Ga naar de community, log in met uw LinkedIn-profiel en praat mee.
Bron: SKIPR