Patiënten en zorgverleners ontmoeten elkaar rond digitale zorg

Nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd tijdens DigitaleZorgEvent op 21 juni. Digitale zorg heeft de toekomst. We doen alles online, maar digitale zorg staat nog in de kinderschoenen. Toch is er al heel veel mogelijk. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg zijn te zien en te ervaren op het DigitaleZorgEvent op vrijdag 21 juni a.s. in de Jaarbeurs in Utrecht. Van thuiszorgrobot Eva tot een beeldhorloge, van online fysiotherapie tot de Twitterdokter en van Persoonlijk Gezondheidsdossier tot een app waarmee je je bloeddruk kunt meten: iedereen kan er kennis mee maken op het DigitaleZorgEvent.

Uniek concept

Onder het motto ‘Zien, Doen, Beleven’ kunnen patiënten én zorgverleners samen de mogelijkheden van digitale zorg ontdekken. Volgens een uniek concept : patiënten konden hun zorgverlener persoonlijk uitnodigen om te komen en andersom hebben zorgverleners ook patiënten op het event geattendeerd. Samenwerking tussen patiënt en zorgverlener is namelijk noodzakelijk bij digitale zorg. Digitale zorg kan een vlucht nemen als zorgverlener en patiënt allebei weten wat de mogelijkheden zijn, welke risico’s er mogelijk spelen en ook hoe simpel het kan zijn om gewoon te starten.

Vier thema’s

Op de ‘Experience Zone’ kunnen bezoekers bij 40 stands zelf allerlei vormen van digitale zog (bijvoorbeeld allerlei gezondheidsapps of zelf bloedstolling meten) uitproberen. Ook zijn er ruim 25 informatiesessies rond vier thema’s: Digitale zorg en uw gegevens, Digitale zorg zelf doen, Digitale zorg samen doen en Digitale zorg 2025.
Experts op het gebied van digitale zorg zoals Vanessa Evers, Yuri van Geest, Patrick Jansen en Lucien Engelen zullen de diverse aspecten van digitale zorg toelichten. Is er bijvoorbeeld een digitaal leven na de dood? Wat kun je met de DigitaleZorgGids? Hoe werkt online fysiotherapie? Maar ook: Wie betaalt digitale zorg?

Patiëntenfederatie NPCF presenteert daarnaast op het event haar kijk op het Persoonlijk GezondheidsDossier (PGD). Wat de patiëntenfederatie betreft krijgt iedere Nederlander een eigen PGD.
Instituut Trimbos laat zien welke vormen van eMentalHealth er zijn, van drinktest en drugdancer tot hulp bij depressie en angst. Daarnaast wordt tijdens het event ook Future of Health Award uitgereikt, een prijs voor ‘het Beste Digitale Zorg idee’. En wie zichzelf en zijn apparaten even moet opladen kan dat doen aan de zuurstofbar met oplaadpunten.

Bewustwordingscampagne

Het event is onderdeel van een bewustwordingscampagne rond digitale zorg, die patiëntenfederatie NPCF is gestart. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 80 % van de Nederlanders geen idee heeft wat e-health (digitale zorg) inhoudt. “Wij zijn er van overtuigd dat als mensen zich meer bewust worden van de mogelijkheden, ze er ook om gaan vragen bij hun dokter of hulpverlener. Alleen door samen te werken kan digitale zorg zich ontwikkelen. Dat proberen we met dit event ook uit te dragen door zowel patiënten als zorgverleners samen te brengen,” zegt Wilna Wind, directeur patiëntenfederatie NPCF.

Bron: Patiëntenfederatie NPCF