Pech speelt belangrijke rol bij hartinfarct door aderverkalking

Pech lijkt een belangrijke rol te spelen bij het krijgen van een hartinfarct. Dat concluderen onderzoekers van het LUMC en de Nederlandse Hartkleppenbank na het bestuderen van de kransslagaders van 695 personen die hun hart afstonden voor hartklepdonatie.

De wetenschappers publiceren hun bevindingen in PLOS ONE.
De onderzoekers vergeleken de ernst van de aderverkalking tussen 360 mensen die overleden aan hart- en vaatziekten of aderverkalking en 335 mensen met een andere overlijdensoorzaak. Bij aderverkalking hoopt cholesterol zich op in de kransslagaders van het hart en vormt daar samen met dode cellen een plaque. Als deze plaque na verloop van tijd losscheurt, kan een bloedstolsel worden gevormd. Afhankelijk van de grootte van het stolsel en locatie leidt dit tot een hart- of herseninfarct.
Gescheurde plaque zonder hartinfarct
Het onderzoek liet zien dat vrijwel iedereen boven de 40 jaar al aanzienlijke aderverkalking heeft, maar dat mensen die zijn overleden aan een hartinfarct meer plaques hadden. Opvallend was dat bij veel mensen in de kransslagaders littekens zaten van eerder gescheurde en weer genezen plaques.
Lees hier het volledige artikel.