PGB: een snoepwinkel voor fraudeurs

Fraude met het persoonsgebonden budget levert de zorg in Nederland al jaren hoofdbrekens op. Controle op de besteding van het geld is gebrekkig, en de misstanden die aan het licht komen lijken slechts het topje van de ijsberg te zijn.

De Amsterdamsestraatweg is een vijf kilometer lange, kaarsrechte winkelstraat die vlakbij het Centraal Station van Utrecht begint en doorloopt tot de gemeente Stichtse Vecht. De straat is in de wijde omtrek bekend om zijn massagesalons, wedkantoren, reparatiewinkels voor elektronische apparatuur, snackbars met ruime openingstijden en kapperszaken waar men zelden een schaar hanteert.

‘Sommige budgethouders blijken helemaal geen zorg nodig te hebben’

Geregeld wordt er een pand gesloten vanwege illegale activiteiten of verboden wapenbezit. Maar de inval op 4 april van dit jaar was een bijzondere: toen werd het pand van een zorgorganisatie doorzocht.

Beslag op tien auto’s
Op de eerste woensdag van april vielen rechercheurs van de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het hoofdkantoor van thuiszorgbureau Dolia Zorg binnen. Behalve het hoofdkantoor werden nog twee kantoren en drie woningen doorzocht. De bestuurder van Dolia en de zorgmanager – broers van elkaar – werden aangehouden op verdenking van een miljoenenfraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s).

Het Openbaar Ministerie (OM) vermoedt dat Dolia bijna 80 procent van de ontvangen pgb-gelden niet aan zorg heeft besteed. Dat zou Dolia gedaan hebben door dagbesteding of individuele begeleiding te declareren voor ruim honderd cliënten, terwijl deze zorg vermoedelijk niet of slechts gedeeltelijk geleverd is.

Lees hier het volledige artikel.