Prednison geen horrormedicijn?

Het VUmc neemt het voortouw in een groot internationaal onderzoek naar de voor- en nadelen van het gebruik van prednison door mensen met reuma. Prednison is een ontstekingsremmer, die in het lichaam direct wordt omgezet in de werkbare stof prednisolon. Het medicijn kan bij een ontsteking worden voorgeschreven om het lichaamseigen bijnierschorshormoon een handje te helpen, dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat ontstekingen worden geremd.

In de lage doseringen die reumapatiënten krijgen voorgeschreven blijken de negatieve bijwerkingen, waar prednison om bekend staat, veelal uit te blijven. In dit artikel uit het ReumaMagazine (editie 3, 2016) legt Boers uit waarom hij prednison een prima medicijn vindt, en waarom het belangrijk is hier onderzoek naar te doen. Voor het onderzoek zijn nog deelnemers nodig, zie de oproep hieronder.

Gezocht: mensen van 65 jaar of ouder met reumatoïde artritis
Voor dit grote Europese onderzoek worden (ook) in Nederland deelnemers gezocht. Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de behandeling van Reumatoïde Artritis met prednisolon. Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen mee en er zijn 200 mensen nodig die willen deelnemen.

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u voldoet aan de volgende criteria:

  • u bent 65 jaar of ouder
  • u heeft een niet helemaal rustige reumatoïde artritis
  • de huidige behandeling heeft niet het gewenste effect
  • u bent onder behandeling in één van de 15 deelnemende ziekenhuizen:
    Antonius ziekenhuis, Gelre ziekenhuis, Haga ziekenhuis, LUMC, Maasstad ziekenhuis, Meander medisch centrum, Medisch centrum Leeuwarden, Medisch centrum Zuiderzee, MUMC, Radboudumc, UMCG, UMC Utrecht, VUmc, Viecuri ziekenhuis, Zuyderland ziekenhuis en Reade (centrum voor revalidatie en reumatologie).

Voldoet u aan deze criteria en wilt u meer weten of u aanmelden? Klik dan hier voor de contactgegevens van het onderzoeksteam.

Bron: Reumafonds