Problemen met schildklier. Hoe behandel je ze?

Schildklierziektes komen veel voor, het aantal patiënten neemt de laatste jaren toe. Ook was er de afgelopen tijd een groot probleem met de beschikbaarheid van medicijnen tegen een traag werkende schildklier. Er is wat aan de hand op het gebied van de schildklier.

Schildklier
De schildklier zit voor in de hals en maakt hormonen aan. Soms is de schildklier groter dan normaal en is er een bobbel te zien, ook wel een struma of krop genoemd. Die kan verschillende oorzaken hebben.
Soms is er een ontsteking maar meestal ontstaat de bobbel doordat de schildklier harder moet werken om genoeg hormonen te maken. Maar een krop zegt niet alles. Ook zonder kan er een probleem zijn met de schildklier. Dat maakt de diagnose en behandeling vrij lastig. Meer dan een half miljoen Nederlanders lijdt aan een schildklierziekte.

Minder jodium
Een mogelijke oorzaak van toename is dat we minder jodium binnenkrijgen; de schildklier heeft jodium nodig om hormonen te kunnen aanmaken. We zijn in Nederland de laatste jaren minder brood gaan eten en dat is nou net de belangrijkste manier waarop we jodium binnenkrijgen. Op advies van de overheid gebruiken vrijwel alle bakkers jodiumhoudend zout.

Als er te weinig jodium binnenkomt, wordt de schildklier automatisch groter. ,,Het lichaam zet het hormoonfabriekje aan om zich uit te breiden, omdat er meer hormoon moet worden aangemaakt’’, verduidelijkt internist-endocrinoloog Anouk van der Horst-Schrivers. Ook zonder jodiumtekort kun je een schildklierziekte krijgen.

Lees hier het volledige artikel.