Protonentherapie: “Het is net sciencefiction”

Protonentherapie zorgt door een precisiebestraling voor minimale schade rondom de tumor en verbetert de kwaliteit van leven.

Tanja Vertommen onderging als een van de eerste patiënten deze innovatieve behandeling bij Maastro in Maastricht. “Nu heb ik zoiets van: ik wil leven, ieder uur, iedere minuut, en niet een beetje.”

In het vroege voorjaar van 2019 werd bij Tanja Vertommen borstkanker geconstateerd. “Ik was in shock, verdrietig en boos. Je denkt bij het woord ‘kanker’ automatisch aan doodgaan. Dan komt alles voorbij. Ik heb thuis twee dochters. Wat nou als ik er niet meer ben? Maar daarna kwam algauw de wil om de behandeling te doorstaan, zodat het kans van slagen heeft.” Het betrof een borsttumor met uitzaaiingen in de schildwacht- of poortwachterklier. Tanja werd geopereerd, kreeg chemokuren.

Terugkijkend zegt zij hierover: “een nare periode waarin ik me steeds zwakker voelde worden”. Toen kwam de bestraling. Aanvankelijk was het plan de reguliere bestraling, maar tijdens het maken van het bestralingsplan werd duidelijk dat zij in aanmerking kwam voor protonentherapie. Dat is sinds kort een nieuwe behandelmethode bij Maastro Protonentherapie, waarin Maastricht UMC+ participeert. Er bestond bij haar namelijk een verhoogd risico op ernstige hartschade als gevolg van de bestraling.

Lees hier het volledige artikel.