Race tegen de klok om mondkapjes, testen en apparaten voor beademing te krijgen

De bestrijding van het coronavirus is een race tegen de klok. In de zorg is behoefte aan allerlei spullen, die in allerijl gemaakt en gekocht moeten worden. Hoe staat het daar in Nederland mee? Een overzicht.

Beademingsapparatuur: twee per apparaat mag
Het kabinet zoekt nog steeds druk naar extra beademingsapparatuur voor op de ic’s. Concreet resultaat laat nog op zich wachten. En dat is zorgelijk, want voor volgende week moet er een grote slag geslagen zijn, stelde Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care al eerder. Hij verwacht maandag 1600 mensen op de Nederlandse ic’s. Minister Hugo de Jonge stelt in zijn meest recente Kamerbrief dat er momenteel naar 1500 wordt opgeschaald.

De Jonge begrijpt ook dat meer nodig is en wil creatief zijn bij extra oplossingen. Eerder was al bekend dat maximaal 50 beademingsapparaten uit de diergeneeskunde worden ingevlogen en 40 vanuit Defensie. Nu stelt de minister dat één beademingsapparaat mag worden ingezet voor twee patiënten, als ’tijdelijke overbrugging’. Elders wordt die methode al toegepast.

Nieuw is ook dat zelfstandige klinieken die zijn aangesloten bij de landelijke koepel ZKN vrijwillig hun beademingsapparaten beschikbaar hebben gesteld. Het gaat om ongeveer 70 apparaten. Het ministerie benadert ook andere zelfstandige klinieken om apparatuur ter beschikking te stellen.

Lees hier het volledige artikel.