Recensie: Over leven met ARFID

Heb je al gehoord van ARFID (Avoiding/Restrictive Food Intake Disorder), ook wel selectief en restrictief eetgedrag genoemd? Over deze relatief nieuwe eetstoornis is nog weinig bekend, zowel bij professionals als bij consumenten.

Het boek “Over leven met ARFID” is daarom een goede aanwinst. Hierin komen maar liefst 28 professionals, waaronder 3 diëtisten, plus 28 ervaringsdeskundigen aan het woord.

Niet alleen bij kinderen
De eerste professional die aan het woord komt, is prof. dr. Sandra Mulkens, bijzonder hoogleraar “Voedings- en eetstoornissen” aan de Universiteit Maastricht. Zij doet onderzoek naar de psychologie en behandeling van ARFID. Ze vertelt in het boek dat ARFID pas sinds 2013 is opgenomen in het diagnostisch handboek DSM-5. Voorheen werd het geschaard onder de voedingsstoornissen op zuigelingenleeftijd of vroege kinderleeftijd, maar inmiddels is duidelijk dat het niet alleen voorkomt bij kinderen, maar ook bij volwassenen.

Er zijn 3 subtypes: mensen die nauwelijks honger ervaren, mensen die de sensorische kenmerken van voedsel niet prettig vinden en mensen die een aversie hebben tegen eten vanwege angst, bijvoorbeeld om over te geven of te stikken.

Lees hier het volledige artikel.