Reumafonds kritisch over zorgkosten

Het Reumafonds maakt zich zorgen over de financiële gevolgen van het regeerakkoord voor mensen met reuma. Het invoeren van de inkomensafhankelijke premie en het eigen risico voor mensen met reuma tot een modaal inkomen pakken relatief gunstig uit. Maar daar staan een aantal maatregelen tegenover die negatieve financiële gevolgen hebben.

Het gaat dan om het afschaffen van de belastingaftrek voor ziektekosten, het verhogen van eigen bijdragen en het niet meer vergoeden van noodzakelijke huishoudelijke hulp.
Het Reumafonds volgt de verdere uitwerking van de plannen nauwlettend samen met de CG-Raad en patiëntenfederatie NPCF. Uitgaande van berekening van de CG-Raad ziet het Reumafonds verschillende financiële gevolgen mensen met reumatische aandoeningen.

Afschaffen Wtcg
De maatregel die bijna alle mensen met een beperking hard treft, is het afschaffen van de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) per 2014. Die heeft drie financieel ingrijpende gevolgen:

1. Toelagen verdwijnen
De jaarlijkse toelagen van tussen de 154 tot 515 euro netto per jaar voor chronisch zieken en gehandicapten komen te vervallen. Dit treft chronisch zieken en gehandicapten met een inkomen tot 22.000 euro en paren tot 35.000 euro.

2. Geen belastingaftrek meer
De aftrek van specifieke zorgkosten via de belastingen verdwijnt. De financiële effecten hiervan zijn groot: voor mensen met forse beperkingen ligt het belastingvoordeel tussen de 300 en 1000 euro per jaar.

3. Hogere eigen bijdragen
De bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo verdwijnt. De eigen bijdragen gaan daardoor met 30% omhoog en voor 65-plussers met 16%. Dit treft vooral chronisch zieken en gehandicapten met inkomens tussen 130% van het minimumloon en modaal. Dit kan oplopen tot 300 euro extra lasten per jaar.

Gemeentelijke ondersteuning
Gemeenten moeten straks het wegvallen van de Wtcg gaan opvangen. Zij krijgen daarvoor jaarlijks 760 miljoen euro ter beschikking. Dit bedrag is aanzienlijk lager dan wat er nu in de Wtcg zit. Dus de conclusie is duidelijk: veel chronisch zieken zullen er financieel op achteruitgaan door het wegvallen van de Wtcg. En dat zal zeker gelden voor chronisch zieken met een modaal inkomen, want gemeenten zullen met het nieuwe potje vooral de lage inkomens te hulp willen schieten.

Hoger eigen risico
Daar komt verder nog bij: het schrappen van de compensatie voor het eigen risico van 85 euro per jaar. En voor chronisch zieken met een inkomen tussen modaal en twee keer modaal zal het inkomensafhankelijke eigen risico slecht uitpakken. Zij maken het (hogere) eigen risico helemaal vol. Ook dit is een extra negatief inkomenseffect vergeleken met de situatie van een Nederlander zonder chronische ziekte of handicap.

Andere extra kosten
Tenslotte krijgen krijgen chronisch zieken en gehandicapten extra kosten door het wegvallen van voorzieningen. Zo wordt dagbesteding niet meer vergoed en wordt huishoudelijke hulp een maatwerkvoorziening.
Omdat de zorgpremies inkomensafhankelijk worden gemaakt, verdwijnt ook de zorgtoeslag.

Het Reumafonds beseft dat er veel onzekerheid bestaat over de financiële gevolgen voor ieder persoonlijk. Via onze website houden we u op de hoogte van wijzingen in de zorgkosten die voor mensen met reuma van belang zijn.
Bron:Reumafonds