Reumaonderzoek 2015: 51 projecten ingediend

Het Reumafonds heeft van reumaonderzoekers 51 aanvragen voor nieuw wetenschappelijk onderzoek binnengekregen. Het zijn onderzoeksprojecten die gaan over de behandeling van patiënten. De 51 projecten worden de komende maanden beoordeeld door nationale en internationale experts. Begin deze zomer wordt duidelijk welke reumaonderzoeken kunnen rekenen op onze financiering.

De vormen van reuma waarvoor onderzoeks-projecten zijn ingediend lopen uiteen van artrose tot jeugdreuma en van het syndroom van Sjögren tot een groep van aandoeningen waar de ziekte van Bechterew en artritis psoriatica deel van uitmaken. Deze groep noemen we spondylarthropathieën. Onderzoeksthema’s zijn onder andere het voorkomen dat een aandoening ontstaat, het stellen van betere diagnoses met behulp van een MRI-scan en het in kaart brengen van risico’s door reuma zoals hart- en vaatziekten.

3 vormen van reumaonderzoek
Het Reumafonds financiert verschillende 3 soorten wetenschappelijk onderzoek: klinisch, fundamenteel en translationeel. Klinisch onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patiënten. Patiënten vullen vragenlijsten in, laten MRI’s maken of geven een extra buisje bloed af. Fundamenteel onderzoek vindt plaats in het laboratorium en vormt de basis voor nieuwe wegen om reuma aan te pakken omdat naar de oorzaak van de ziektes wordt gezocht. Translationeel onderzoek slaat een brug tussen de ontdekkingen in het laboratorium en de behandeling van patiënten.

Alle aanvragen beoordeeld door experts
In 3 aanvraagrondes per jaar kunnen onderzoekers bij het Reumafonds een aanvraag indienen voor wetenschappelijk onderzoek. De aanvraagmogelijkheid voor de klinische onderzoeksprojecten is nu afgesloten. Later dit jaar volgen de aanvragen voor fundamenteel en translationeel onderzoek. In elke aanvraagronde worden de ingediende onderzoeksvoorstellen beoordeeld door honderden experts uit binnen- en buitenland. De reumaonderzoekers krijgen de kans om te reageren op vragen van deze experts. Als alles duidelijk is, adviseert de Wetenschappelijk Adviesraad Reumafonds (WAR) welke onderzoeksprojecten financiering van het Reumafonds verdienen.

Deelname van patiënten in het opzetten van het onderzoek
Het Reumafonds vindt het belangrijk dat wetenschappers mensen met reuma laten meedenken over de opzet van nieuwe reumaonderzoeken. Daarom wordt dit jaar geïnventariseerd of en hoe de reumaonderzoekers patiënten hebben betrokken bij het opzetten van hun onderzoeksprojecten. In hun aanvraag moeten de onderzoekers hierover uitleg geven, ook wanneer zij patiënten niet bij het opzetten van het onderzoek hebben betrokken.

Naar verwachting is aan het begin van de zomer bekend welke klinische onderzoeken kunnen rekenen op de financiering van het Reumafonds.

Bron: Reumafonds