Samenwerking uroloog en radio-oncoloog bij laparoscopische implantatie van nieuwe brachytherapiekatheters voor blaaskanker

Artsen in het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI) en ziekenhuis Rijnstate hebben de brachytherapie methode om blaaskanker te behandelen drastisch verbeterd. Door gebruik te maken van de nieuwe geavanceerde Luneray(TM) brachytherapiekatheters van Nucletron, an Elekta company tijdens de door ARTI-Rijnstate ontwikkelde robot-geassisteerde laparoscopische benadering, kunnen artsen patiënten met blaaskanker op een veel minder invasieve manier behandelen dan voorheen. Hierdoor is het mogelijk de blaas in een toenemend aantal patiënten te behouden.

Op 20 januari gebruikten radio-oncoloog Dr. Elzbieta van der Steen-Banasik van het ARTI en uroloog Dr. Geert Smits van het Rijnstate de door hun ontwikkelde methode om een 80-jarige mannelijke patiënt met blaaskanker te behandelen. Hij was de eerste patiënt bij wie de onlangs geïntroduceerde Luneray-brachytherapiekatheters gebruikt werden. De ARTI-Rijnstate-clinici hebben nauw samengewerkt met Nucletron om de naald-katheter combinatie te optimaliseren.

“De patiënt had een kleine T3-tumor die we in eerst vier weken hebben behandeld met uitwendige bestraling (External Beam Radiation Therapy, EBRT),” aldus Dr. Smits. “Vervolgens hebben we een divertikel van de blaas – waar de tumor zich bevond – verwijderd middels een partiële blaasverwijdering. Tijdens dezelfde procedure hebben we twee Luneray katheters geïmplanteerd met behulp van onze robot-geassisteerde laparoscopische aanpak en de eerste brachytherapie fractie van 2,5 Gy gegeven. De resterende negen fracties werden in de drie daaropvolgende dagen gegeven. Na de tiende fractie werden de katheters verwijderd, waarna de patiënt naar huis kon. Er waren geen complicaties en het gaat goed met de patiënt.”

De laparoscopische methode van ARTI-Rijnstate en het gebruik van Luneray katheters is een enorme verbetering ten opzichte van de traditionele open chirurgische procedure voor het implanteren van brachytherapiekatheters. Na de externe bestraling wordt bij de open procedure een grote incisie gemaakt om de blaas vrij te prepareren gevolgd door het openen van de blaas voor implantatie van de katheters. Deze complexe procedure brengt vaak langdurige ziekenhuisopname en de kans op wond- en blaasontsteking met zich mee.

Lees hier het volledige artikel.