Schade aan de hartspier na hartinfarct nader bekeken

Hartinfarcten ontstaan doordat de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien, de kransslagaderen, verstopt raken. Als hierdoor een gedeelte van het hart geen zuurstof meer ontvangt zal dat deel afsterven.

Een kransslagader kan verstopt raken als hierin een bloedprop vast komt te zitten. Een dotterbehandeling herstelt de doorbloeding van de hartspier na een hartinfarct. VUmc arts-onderzoeker Lourens Robbers deed onderzoek naar het herstel van de hartspier na een dotterbehandeling. Hij promoveert 26 oktober bij VUmc.
Bij ongeveer de helft van de patiënten die een dotterbehandeling heeft ondergaan, ontstaan er kleine bloedpropjes doordat de originele bloedprop uit elkaar valt. Deze bloedstolseltjes kunnen verstoppingen veroorzaken in kleinere bloedvaten van het hart. Dit kan leiden tot het alsnog afsterven van een gedeelte van het hart. Met cardiovasculaire magnetische resonantie (CMR), een variant van MRI,  is hier onderzoek naar gedaan. ”Deze techniek is nieuw en de afdeling cardiologie van VUmc is vooraanstaand en gespecialiseerd in deze techniek”, zegt Robbers.
Lees hier het volledige artikel.