Steeds meer mensen betalen zorgpremie op tijd

Het aantal inwoners van Nederland dat minimaal een half jaar achter loopt met het betalen van de zorgpremie is in 2018 verder afgenomen. Sinds de piek in 2014 is het aantal wanbetalers van zorgverzekeringspremies met 30 procent gedaald van 298 duizend naar 206 duizend.

Van alle personen van 18 jaar en ouder was 1,5 procent in 2018 een wanbetaler. In 2014 was dit nog 2,2 procent. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het CBS.

De daling van het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen vanaf 2015 hangt samen met de invoering van een betalingsregeling. Hierdoor kan iemand met een betalingsachterstand bij zijn zorgverzekeraar versneld uitstromen als wanbetaler. Zo betalen wanbetalers die zelf met hun verzekeraar een betalingsregeling afspreken niet langer een hogere bestuursrechtelijke premie. En kunnen gemeenten en zorgverzekeraars afspraken maken om bijstandsgerechtigden met meer dan 6 maandpremies achterstand bij hun zorgverzekeraar te helpen.

Petra van Holst, algmeen directeur van ZN, geeft aan dat het niet alleen gaat om de zorgpremie, maar om schulden in brede zin: “Ook zorgverzekeraars hebben bijgedragen aan een aanpak van de schuldenproblematiek en het resultaat daarvan is onder meer dat er minder wanbetalers zijn. Het hebben van minder schulden is goed voor het algeheel welbevinden.”

Lees hier het volledige artikel.