‘Stop niet te snel met behandelen bij uitgezaaide darmkanker’

Patiënten met uitgezaaide darmkanker hebben er profijt van als zij een ‘onderhoudsdosis’ met levensverlengende medicatie blijven gebruiken.

Dat stelt oncoloog Lieke Simkens in haar proefschrift. Haar onderzoek wijst uit dat patiënten na een intensieve kuur niet zomaar zouden moeten stoppen met hun behandeling. Dit komt het ziekteverloop ten goede, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van leven.

Dikke darmkanker is de op één na meest voorkomende doodsoorzaak van kankergerelateerde sterfte wereldwijd, en het aantal neemt toe. Ongeveer 50% van de patiënten met darmkanker ontwikkelt uitzaaiingen tijdens het beloop van de ziekte. Als het operatief niet mogelijk of zinvol is de uitzaaiingen te verwijderen, dan is de patiënt niet meer te genezen. Behandeling met medicijnen biedt wel een duidelijke overlevingswinst.

Onderhoudsbehandeling versus therapiepauze
De standaardbehandeling bestaat uit chemotherapie aangevuld met bevacizumab, een geneesmiddel dat de nieuwvorming van kankerbloedvaten remt. In deze studie zijn patiënten eerst intensief behandeld met zes kuren van de standaard-behandeling. Daarna is de helft van de patiënten behandeld met een onderhouds-behandeling bestaande uit een lagere dosis chemotherapie plus bevacizumab. De behandeling bij de andere helft is gestaakt.

Lees hier het volledige artikel.