Stop onnodig wisselen van medicijnen!

Medicijnwisselingen als gevolg van het inkoopbeleid van zorgverzekeraars en apothekers zorgen voor onnodige gezondheidsklachten en onrust bij mensen die afhankelijk zijn van hun medicatie. Dat blijkt uit onderzoek dat het Reumafonds samen met 13 andere patiëntenorganisaties gedaan heeft bij zo’n 2.000 patiënten.

Deze organisaties doen samen een dringende oproep aan het ministerie van VWS, zorgverzekeraars en apothekers om een einde te maken aan medicijnwisselingen bij bepaalde medicijnen en patiëntengroepen.

Het onderzoek van de 14 patiëntenorganisaties wijst uit dat bijna een miljoen mensen met een chronische aandoening jaarlijks zonder medische reden op een ander medicijn wordt omgezet. Hiervan moet ongeveer 60% één of meer keer per jaar wisselen. Ruim een derde deel (34%) voelt zich zieker of ongezonder na omzetting naar een ander merk van hun vertrouwde medicijn. Bijna een kwart van de mensen geeft aan hierdoor een extra medisch onderzoek te hebben ondergaan.

Mensen met reuma wisselen vaker van medicijn
Zo’n 23% van de respondenten in het onderzoek heeft een reumatische aandoening. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met reuma vaker wisselen van medicijn vergeleken met respondenten met andere chronische aandoeningen. Zo wisselt 48% van de mensen met reuma drie keer per jaar of vaker van medicijn, bij alle ondervraagde respondenten wisselt 40% drie keer per jaar of vaker. Maar liefst twee derde van de respondenten met reuma ervaart problemen met het wisselen van medicijnen met dezelfde werkzame stof.

Lees hier het volledige artikel.