Tekort aan artsen voor verstandelijk gehandicapten ‘heel zorgelijk’

Mensen met een verstandelijke handicap krijgen niet de zorg die ze nodig hebben door een tekort aan gespecialiseerde artsen. Er zijn in Nederland zo’n 250 zogenaamde artsen verstandelijk gehandicapten (AVG-artsen), maar dat is veel te weinig.

Een AVG-arts is breed opgeleid en specialiseert zich in geneeskunde voor mensen met een verstandelijke handicap. De artsen zijn bijna allemaal in dienst van zorginstellingen waar mensen met zo’n verstandelijke beperking wonen. Maar de meeste mensen met een beperking wonen thuis. Zij hebben sinds de coronacrisis uitbrak minder toegang tot de artsen.

7-jarige jongen niet meer onder controle van arts
Een van die mensen is Nuri (7). Hij krijgt zware medicatie toegediend door zijn moeder, Saida al-Ayachi. Zij houdt ook de bijwerkingen in de gaten, al is ze er niet voor opgeleid. Sinds februari wordt Nuri niet meer in de gaten gehouden door een AVG-arts. “We hadden een AVG-arts, maar die is vertrokken”, vertelt al-Ayachi. “De instelling kon geen vervanger vinden, want er zijn er niet genoeg. Ik ben gewoon aan mijn lot overgelaten.”

Lees hier het volledige artikel.