Tekort aan medicijn blaaskanker

Wereldwijd kampen ziekenhuizen met grote tekorten aan het BCG-vaccin, dat wordt gebruikt voor de behandeling van blaaskanker. De tekorten zijn veroorzaakt door problemen in een fabriek in Canada. Daardoor krijgen ook honderden Nederlandse blaaskankerpatiënten geen of lagere doses BCG-vaccin.

Dit bevestigt hoogleraar urologie en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Urologen (NVU) Ruud Bosch. De NVU heeft vrijdag in een email aan alle Nederlandse urologen een handreiking gestuurd over hoe om te gaan met de tekorten. ‘Patiënten hoeven zich geen zorgen te maken’, benadrukt de hoogleraar. ‘Er zijn bijvoorbeeld nieuwe chemotherapeutica voorhanden waarvan we uit onderzoeken weten dat ze evengoed werken als BCG. Urologen moeten per patiënt bepalen welke alternatieve behandeling het meest geschikt is.’

Bacillus Calmette-Guérin (BCG) is oorspronkelijk ontwikkeld als vaccin tegen tuberculose en wordt gemaakt van kunstmatig verzwakte tbc-bacteriën uit runderen. Min of meer per toeval ontdekten artsen later dat het middel ook effectief is tegen sommige vormen van kanker. BCG ‘leert’ het immuunsysteem van het lichaam kwaadaardige cellen te bestrijden. Het vaccin wordt vooral ingezet voor de nabehandeling van patiënten met bepaalde vormen van agressieve blaaskanker. Door de blaas gedurende langere periode met tussenpozen te spoelen met BCG wordt de kans op terugkeer van de ziekte verkleind.

Lees hier het volledige artikel.