‘Tekorten antibiotica gevolg van monopolie op grondstoffen’

De wereldwijd steeds vaker optredende tekorten aan veelgebruikte antibiotica zijn het gevolg van monopolies of bijna-monopolies van de grondstofproducenten. Dat stelt de Access to Medicine Foundation.

Deze groep is onafhankelijk en doet onder meer onderzoek naar wat farmaceutische bedrijven doen om antibiotica beschikbaar te houden voor patiënten.

De grondstoffen voor antibiotica worden in veel gevallen in China en India gemaakt in een handvol fabrieken. Als op een van de productielocaties iets misgaat heeft dat al snel wereldwijd grote gevolgen.

Bij farmaceutische bedrijven bestaat volgens Access to Medicine weinig animo om de productie- en distributieketen voor antibiotica betrouwbaarder te maken. Het zijn geneesmiddelen waar relatief weinig geld mee te verdienen valt. Vergeleken met veel andere middelen zijn ze goedkoop. Bovendien neemt de vraag ernaar vooral toe in arme landen.

Slecht verkrijgbaar
De kwetsbaarheid van de productieketen is recent pijnlijk duidelijk geworden. De werkzame stof van een veelgebruikt breedspectrum antibioticum wordt nog maar in één Chinese fabriek gemaakt. Een explosie daar legde de productie van dat middel, piperacillin-tazobactam, grotendeels plat.

Lees hier het volledige artikel.