Tennisarm. De oorzaak en behandeling

Een tennisarm of tenniselleboog is een veel voorkomende aandoening. Heb je er last van, dan heb je pijnklachten aan de buitenzijde van de elleboog, soms uitstralend naar de onderarm en pols. De klachten treden op wanneer de strekspieren van de pols en hand worden aangespannen, bijvoorbeeld als we iets met de hand willen oppakken.

Tennisarm
De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de peesaanhechting van de pezen die maken dat je je hand en pols naar boven kan bewegen. De aanhechting van deze pezen bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog. Het strekken van de elleboog, de pols en de vingers wordt als pijnlijk ervaren. Het drukken op de aanhechting van de strekspieren van de pols en de hand aan de buitenzijde van de elleboog doet pijn. Soms heb je ook pijn in je onderarmspieren.

Hoe ontstaat een tennisarm?
Ook al heb je nog nooit van je leven getennist, toch kun je een tenniselleboog krijgen. Je kunt bijvoorbeeld al klachten krijgen als je je dweil uitwringt, maar ook als je veel in de tuin werkt of schildert. Het is wel zo dat de helft van alle tennissers er ooit last van krijgt. Vooral tennissers boven de 35 jaar lopen een groter risico. De strekspieren zijn door overmatig of verkeerde belasting pijnlijk geworden door irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Het is een aandoening, waar je een tijd flink last van kunt hebben. Soms zelfs wel maanden. Belangrijk om te weten is dat deze aandoening meestal toch vanzelf weer overgaat. Na een jaar is 90% van de mensen met een tenniselleboog weer klachtenvrij.

Lees hier het volledige artikel.