Toegang tot aanvullende zorgverzekering steeds belangrijker

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over de uitvoering van de Zorgverzekeringswet. De CG-Raad en de NPCF hebben een brief aan Kamerleden gestuurd waarin zij aandacht vragen voor verschillende knelpunten in de Zorgverzekeringswet. CG-Raad en de NPCF zijn onder meer bezorgd over de selectieve toegang tot aanvullende verzekeringen.

Nu steeds meer aanspraken uit het basispakket gehaald worden, is het extra belangrijk om in de gaten te houden of verzekerden bij hun zorgverzekeraar nog steeds goed terecht kunnen voor een aanvullende verzekering.

CG-Raad en NPCF maken zich zorgen over de selectie van verzekerden via de aanvullende verzekering. Ongewenst ontwikkeling zou zijn als zorgverzekeraars de aanvullende verzekering gebruiken om vooral gunstige risico’s aan zich te binden. Hierop is extra oplettendheid geboden, stellen de belangenorganisaties in hun brief.

Momenteel investeren zorgverzekeraars volop in het verleiden van verzekerden om over te stappen. Voorkomen moet worden dat dit ten koste gaat van het investeren in doelmatige zorg waarbij kwaliteit voorop staat.

Transparantie kwaliteit van zorg
Ook vragen de organisaties aandacht voor duidelijkheid over de kwaliteit van zorg. Voor de patiënt is het belangrijk om te weten hoe zijn zorgverzekeraar contracten afsluit, oftewel: hoe hij de zorg inkoopt. Voor welke artsen of ziekenhuizen kiest de zorgverzekeraar, en waarom dan wel? En wat zegt dat over de kwaliteit van deze zorgverleners? En als de patiënt voor een andere arts of ander ziekenhuis kiest dan de zorgverzekeraar, krijgt hij dan toch het meeste vergoed en wat moet hij zelf betalen? Deze vragen willen NPCF en CG-Raad graag beantwoord zien tijdens het overleg in de Tweede Kamer.

Voorwaarden selectieve zorginkoop
Selectieve zorginkoop kan bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van zorg en het beheersen van kosten. Voorwaarde is wel dat het voor de patiënt duidelijk is welke kwaliteitscriteria worden gebruikt en waarom. Ook moet de patiënt weten bij welke zorgaanbieders hij vervolgens terecht kan. Belangrijk is ook om te weten wat de gevolgen zijn als de patiënt toch kiest voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder. Dit staat is de brief die CG-Raad en NPCF vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Mogelijkheden voor het sluiten van collectieve contracten
In de brief gaan CG-Raad en NPCF ook in op de mogelijkheden voor patiënten om invloed uit te oefenen op het zorginkoopbeleid van de zorgverzekeraar. Via de patiëntencollectiviteit en het wisselen van zorgverzekeraar lukt dat niet. Dat is volgens CG-Raad en NPCF een extra reden voor de overheid om patiëntenorganisaties te steunen op weg naar volwaardige inbreng van het patiëntperspectief bij kwaliteit van zorg en zorginkoop.

De brief van de CG-Raad en de NPCF aan de Tweede Kamer