Tuberculosebacterie speelt verstoppertje door maagzuurremmer

Artsen en onderzoekers krijgen maar geen grip op de dodelijke ziekte tuberculose, omdat de bacterie zich slim weet te verstoppen in ons immuunsysteem. Een nieuwe ontdekking van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers maakt het wellicht mogelijk om de bacterie uit zijn schuilplaats te verdrijven.

Met 1,5 miljoen slachtoffers per jaar is tuberculose al jaren een van de top tien doodsoorzaken wereldwijd. Hoewel dit aantal licht daalt, lopen nog steeds zo’n 1,7 miljard mensen rond met de tuberculose-bacterie in hun lichaam. Behandelingen blijken lastig, omdat de bacterie zich verstopt in onze immuuncellen en zo moeilijk te bereiken is. Maar dankzij nieuw gepubliceerd onderzoek van Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers in Nature Chemical Biology zijn we nu een stap dichterbij het ontrafelen van deze verstoptruc en mogelijk zelfs nieuwe behandelingen.

Verstoppertje spelen
De meeste mensen die besmet zijn door Mycobacterium tuberculosis merken hier in eerste instantie niks van. De bacterie blijft soms wel tientallen jaren verstopt in onze immuuncellen, tot je om wat voor reden dan ook een dip in je immuunsysteem krijgt. Dat moment grijpt de bacterie aan om zich verder te delen en je ziek en besmettelijk te maken. Maar hoe kan het dat je immuunsysteem de bacteriën in al die tijd niet opruimt?

Lees hier het volledige artikel.