Twee coronaprikken volstaan bij meeste mensen met auto-immuunziekte en afweeronderdrukkers

De meeste mensen met een auto-immuunziekte die medicijnen slikken die de afweer onderdrukken, hebben genoeg aan 2 coronaprikken. Ze maken bijna net zo veel beschermende antistoffen aan als gezonde personen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van de landelijke T2B-COVID-studie die geleid wordt door onderzoekers van Amsterdam UMC en Sanquin.

Hebben mensen met een auto-immuunziekte die afweeronderdrukkende medicijnen slikken genoeg aan twee prikken tegen corona? Sinds begin dit jaar loopt er een landelijke studie – mogelijk gemaakt door ZonMw – die het antwoord op deze vraag probeert te vinden. Er was namelijk onzekerheid of de coronavaccins hen wel genoeg beschermen en over de duur van de bescherming. De onderzoekers kijken of de immuniteit voor het coronavirus SARS-CoV-2 afneemt over de tijd en of die afname verband houdt met de onderliggende auto-immuunziekte en de gebruikte medicatie.

Niet bij alle middelen goed beschermd
Op dit moment doen ruim 3000 deelnemers mee aan de T2B-COVID studie. Gezien de onzekerheid bij veel patiënten over het nut en de werking van vaccinatie tegen covid, is besloten om de belangrijkste voorlopige resultaten openbaar te maken. Op basis van gegevens van de eerste 1500 deelnemers, concluderen de onderzoekers dat het overgrote deel van de patiënten na de tweede prik beschermende antistoffen heeft aangemaakt. Er is nauwelijks verschil met gezonde personen die in deze studie zijn opgenomen.

Lees hier het volledige artikel.