Twee nieuwe onderzoeken naar de oorzaak en behandeling van artrose

Twee nieuwe onderzoeken naar de oorzaak en behandeling van artrose kunnen van start gaan dankzij financiering van het Reumafonds. Dr. Arjen Blom (Radboudumc) kijkt wat er misgaat bij een belangrijk eiwit dat normaal gesproken zorgt voor gezond kraakbeen. Dr. Jeroen Leijten (Universiteit Twente) gaat een injecteerbare gel die helpt om kapot kraakbeen te herstellen nog beter te maken.

De onderzoeken die het Reumafonds nu financiert zijn fundamenteel en translationeel. De onderzoekers kijken niet alleen naar hoe de ziekteprocessen werken (fundamenteel), maar ook hoe ze die kennis kunnen vertalen (translationeel) naar nieuwe behandelingen.
De onderzoeken

1. Een verkeerd signaal bij artrose?
Gezond kraakbeen is in evenwicht: als er kraakbeencellen kapotgaan, grijpt het lichaam in en herstelt de schade. Toch kan er wat misgaan: door verkeerde signalen in het lichaam kan kraakbeen voorgoed kapotgaan. Maar waardoor? Het lijkt erop dat een eiwit dat belangrijk is voor gezond kraakbeen, ontspoort. Als dit eiwit – WISP1 – veel meer voorkomt in een gewricht, gaat kraakbeen kapot. Dr. Arjen Blom (Radboudumc) gaat onderzoeken hoe het komt dat WISP1 meer voorkomt. Ook kijkt hij of bijvoorbeeld overbelasting van het gewricht de hoeveelheid WISP1 in de war stuurt. Deze nieuwe kennis over het ontstaan van artrose kan betekenen dat er manieren worden gevonden om artrose te voorkomen.

2. Meer stamcellen verpakken in de injecteerbare pleister
Een van de belangrijkste toekomstige behandelingen van artrose is de injecteerbare pleister. Dit is een injecteerbare gel die in het gewricht op kapot kraakbeen wordt aangebracht. Een eenmaal geplakte pleister moet ervoor zorgen dat er nieuw kraakbeen ontstaat. Stamcellen in de gel helpen daarbij. Tot nu konden alleen losse stamcellen in de gel worden gestopt, maar die ontwikkelen zich niet altijd tot goed kraakbeen. Samengeklonterde stamcellen vergroten de kans op goed nieuw kraakbeen. Met een nieuwe techniek die door de Universiteit Twente is ontwikkeld, kan dr. Jeroen Leijten de gel verder verbeteren door er samengeklonterde stamcellen in te doen.

Bron: Reumafonds