Universiteit Twente zet samen met ReumaNederland volgende stap voor injecteerbare pleister bij knieartrose

De Developmental BioEngineering onderzoeksgroep van de Universiteit Twente werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening.

De onderzoeksgroep wil een injecteerbare pleister voor knieartrose verder ontwikkelen en beginnen met de eerste testen in patiënten. Het onderzoek moet onder andere mogelijk maken dat (stam)cellen in de injecteerbare pleister kunnen worden verpakt die zorgen voor beter herstel van kraakbeen. ReumaNederland stelt 600.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Met de Research Centres of Excellence die voorop lopen in het onderzoek naar artrose wil ReumaNederland een doorbraak stimuleren in de behandeling van mensen met artrose. Artrose treft bijna 1,4 miljoen mensen in Nederland. Behandelingen zijn nu nog beperkt tot leefstijladviezen, pijnbestrijding en oefentherapie en in het uiterste geval een prothese. De komende periode worden in totaal zeven universitaire onderzoeksgroepen in Nederland benoemd tot Research Centres of Excellence voor artrose. Voor de Research Centres artrose stelt ReumaNederland in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar.

Doorbraken nodig die het leven met artrose verbeteren
Veel mensen met artrose worden dagelijks beperkt door pijn en door kapotte gewrichten die moeilijk bewegen. Recent onderzoek van ReumaNederland onder mensen met artrose bevestigt dat ondanks de huidige behandelingen 97% van de mensen met artrose hinder ervaart in hun dagelijks leven. Zij worden door pijn, verminderde mobiliteit en vermoeidheid beperkt bij dagelijkse handelingen zoals lopen, opstaan, traplopen of het openmaken van verpakkingen. Dat heeft grote invloed op hun arbeidsproductiviteit en hun sociale leven.

Lees hier het volledige artikel.
Kijk hieronder naar een informatiefilmpje.