Van de reuma verpleegkundige, 15 jaar reumaverpleegkundige

Er is in die tijd veel gebeurd!

In 1997 begon ik in Ziekenhuis Rijnstate als verpleegkundig reumaconsulent. Nu is het 2012, vijftien jaar later. Er is in die tijd veel gebeurd! Vijftien jaar geleden was ik de eerste verpleegkundige op de polikliniek reumatologie die in dienst was van het ziekenhuis. Er was toen al een verpleegkundige vanuit de Thuiszorg met het aandachtsgebied reumatische aandoeningen. Samen hebben we het verpleegkundig spreekuur gestalte gegeven.

Toen ik begon waren er twee reumatologen en meestal twee in opleiding. Nu zijn er vijf reumatologen, twee reumatologen in opleiding, één physician assistant, één promovendus (een arts die op een onderzoek naar jicht gaat promoveren) en drie reumaverpleegkundigen. Ook het aantal spreekuurassistentes is fors uitgebreid. En niet te vergeten: de polikliniek reumatologie is verhuisd naar een veel grotere afdeling in Velp. In plaats van zes spreekkamers zijn er nu elf!
Zijn er dan zoveel meer reumapatiënten bijgekomen? Ik heb geen onderzoek gedaan naar aantallen, maar wat ik in de praktijk zie is dat mensen met gewrichtsklachten eerder verwezen worden naar de reumatoloog en dat de behandelingen uitgebreid zijn.

Tegenwoordig worden bijv. mensen met reumatoïde artritis al sneller met meer ingrijpende medicijnen behandeld om gewrichtschade te voorkomen. Deze behandelingen vragen begeleiding van de reumaverpleegkundigen. De behandeling met nieuwe medicijnen (biologicals) begon zo’n tien jaar geleden. Sommige van deze medicijnen worden per infuus gegeven en dat vergt een hele voorbereiding. Ook willen we graag vastleggen hoe het met deze patiënten gaat. Wat zijn de bijwerkingen? Wat zijn de verbeteringen in functioneren? Om daar achter te komen verzamelen we gegevens door mensen vragenlijsten in te laten vullen. Eerst op papier en tegenwoordig steeds meer via de computer. Dit gebeurt bij een aantal reumacentra en het Universitair Medisch Centrum en Medisch Spectrum Twente verzamelt en verwerkt al deze gegevens. Ook worden er meer mensen met artrose en fibromyalgie gezien. Als iemand bij de huisarts komt met klachten van het bewegingsapparaat is het vaak niet zo duidelijk of er mogelijk een reumatische aandoening is die door de reumatoloog behandeld moet worden. Daarom wordt er toch vaak verwezen om de klachten door de reumatoloog te laten beoordelen.

Medicamenteus kan er voor de laatstgenoemde patiënten niet veel gedaan worden. Op leefstijlgebied is er wel wat te adviseren. Ook kunnen de aandoeningen ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Daarom worden deze mensen ook door de reumaverpleegkundigen gezien en eventueel verwezen naar andere hulpverleners.
In de loop der jaren wordt duidelijk dat goede reumazorg tot stand komt door de samenwerking van verschillende disciplines. De samenwerking met ergotherapeuten, fysiotherapeuten, maatschappelijk werk en orthopedisch schoenmaker is behoorlijk uitgebreid in de laatste 15 jaar.

In den lande ontstaan er programma’s met meerdere disciplines. Ook in Rijnstate hebben wij de mogelijkheid tot multidisciplinaire dagbehandeling voor complexere situaties. Het aantal opnames in het ziekenhuis is erg afgenomen. Vijftien jaar geleden was het heel gewoon dat er zo’n 10 mensen op de afdeling waren opgenomen. Nu zijn er vaak maar één of twee reumapatiënten opgenomen. Vaak in verband met een acuut probleem.

Maatschappelijk is er de laatste jaren natuurlijk ook veel gebeurd. Ieder jaar is het weer spannend met bijv. de ziektenkostenverzekering. Worden noodzakelijke voorzieningen nog vergoed? Wat doet de gemeente vanuit de W.M.O. ?
De reumazorg blijft een wereld “In Beweging”. Mocht u een onderwerp nader belicht willen hebben laat het dan weten. Wij staan open voor ideeën en suggesties!
Tot een volgende keer.

Antoinet Verborg, reumaverpleegkundige.
averborg@rijnstate.nl