Variatie in opnameduur in Nederlandse ziekenhuizen na longkankerchirurgie

Er bestaat in Nederland variatie tussen ziekenhuizen wat betreft opnameduur van patiënten na een longkankeroperatie. Gemiddeld gaat het hierbij om een opname die 1,5 dag korter tot bijna 2,5 dag langer kan zijn. Een korter verblijf hing niet samen met een hogere 30- of 90-dagen mortaliteit.

Volgens chirurg Erik von Meyenfeldt (Albert Schweitzer Ziekenhuis) en collega’s is de variatie in opnameduur grotendeels toe te schrijven aan verschillen in peri-operatieve zorg. Deze zorgprotocollen kunnen geoptimaliseerd worden door evaluatie en overname van best practices. De onderzoekers benadrukken dat een korte opname geen doel op zichzelf mag zijn, maar het resultaat is van verbeterde peri-operatieve zorg.

De duur van het verblijf in het ziekenhuis na longchirurgie wordt beïnvloed door patiëntkenmerken, tumorkarakteristieken, operatietechniek en peri-operatieve zorg. Het doel van deze studie was te bepalen of er verschillen zijn in opnameduur tussen ziekenhuizen die niet verklaard kunnen worden op basis van de eerder genoemde parameters. De resterende variatie in opnameduur kan mogelijk duiden op belangrijke verschillen in peri-operatieve zorgprotocollen en ontslagcriteria.

Opzet en resultaten
Voor deze studie analyseerden de onderzoekers gegevens van 10.195 patiënten met primair niet-kleincellig longcarcinoom die tussen 2010 en 2015 een chirurgische behandeling kregen. De gegevens van deze patiënten waren afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Met multivariabele analyses, waarbij rekening is gehouden met meerdere factoren, werd de gemiddelde opnameduur bepaald en de samenhang tussen opnameduur en postoperatieve mortaliteit. Informatie over comorbiditeit(en) en sociaaleconomische status was niet beschikbaar.

Lees hier het volledige artikel.