Veranderingen in de bekostiging wijkverpleging

Financiering van eHealth in de wijkverpleging: alle ins en outs voor 2017. Hoewel 2017 nog best ver weg lijkt, komt de zorginkoop voor volgend jaar toch alweer in zicht.

Zo hebben verschillende verzekeraars voor de zomer de inkoopdocumenten uitgebracht met hun visie, aanpak en verwachtingen. Weten wat er in deze documenten staat over de inzet van eHealth en technologie in de wijkverpleging? En benieuwd naar wat dat betekent voor zorgaanbieders? In dit blog (gemiddelde leestijd: 10 min) de resultaten van mijn nieuwsgierigheid, een analyse en enkele concrete adviezen.

Veranderingen in de bekostiging wijkverpleging

Allereerst wat achtergrondinformatie over de veranderingen in de bekostiging van de wijkverpleging. Vanaf 2015 is er in de bekostiging van de wijkverpleging veel gebeurd. Het doel hiervan is dat de wijkverpleegkundige samen met de huisarts ervoor zorgt dat mensen langer zelfstandig thuis kunnen blijven en zorg vooral ‘dichtbij wordt georganiseerd’.

Om dit doel te halen is onder meer de persoonlijke verzorging en verpleging vanuit de AWBZ overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. Dit is in stappen gedaan, waarbij vanaf 1 januari 2017 de verzekeraars volledig verantwoordelijk zijn voor deze vorm van zorg.

Wat betekent dit concreet?

“Concreet betekent dit dat alle zorgverzekeraars voor hun verzekerden wijkverpleging inkopen” Concreet betekent dit dat alle zorgverzekeraars voor hun verzekerden wijkverpleging inkopen. De wijkverpleegkundige is daarbij een belangrijke schakel. Hij of zij bepaalt op basis van professioneel handelen (onafhankelijk) welke inzet van zorg nodig en gepast is, gebaseerd op indicatie en zorgplan. Zo is te lezen in de brief van VWS aan de Tweede Kamer inzake de Bekostiging Wijkverpleging 2017.

In de praktijk betekent dit dat de wijkverpleegkundige voor alle cliënten die zorg thuis nodig hebben, indiceert welke zorg passend is en het zorgplan opstelt. Op basis van dit zorgplan levert een thuiszorgorganisatie zorg thuis. Hieronder valt zowel verzorging, zoals hulp bij het aankleden, douchen of naar het toilet gaan, en verpleging, zoals medicatie klaarzetten en toedienen. De zorgverzekeraars zijn daarbij volledig risicodragend voor deze vorm van zorg.

Lees het gehele artikel

Blog