Vermoeid brein leidt tot slechtere fysieke prestaties

Uit doctoraatsonderzoek in de Revalidatiewetenschappen en Kinesietherapie, Vrije Universiteit Brussel blijkt dat er een verband is tussen mentale vermoeidheid en slechtere fysieke prestaties.
Die vermoeidheid kan worden bestreden door de communicatie in onze hersenen te boosten, bijvoorbeeld via mondspoelingen met cafeïne en koolhydraten.

Mentale vermoeidheid wordt onder andere veroorzaakt door langdurige concentratie of ingewikkelde taken die veel cognitieve inspanningen vragen. De studie onderzocht in hoeverre die mentale vermoeidheid een impact heeft op fysieke prestaties en welke factoren hierin een rol spelen. Dat leverde enkele verrassende vaststellingen op.

Ten eerste bleek dat mentale vermoeidheid de uithoudingsprestatie doet dalen. Het onderliggende mechanisme van deze daling lijkt een hoger dan normaal gevoel van inspanning te zijn (men ervaart de inspanning als zwaarder), want fysiologische variabelen die traditioneel geassocieerd worden met uithoudingsvermogen (hartslag, bloed lactaat, zuurstofopname, cardiale output) werden niet direct beïnvloed door mentale vermoeidheid. Vervolgens werd vastgesteld dat zowel bij badminton atleten als bij niet-atleten ook motorische vaardigheden verminderen wanneer ze mentaal vermoeid zijn.

Lees hier het volledige artikel.