Voor Nederland nieuwe ziekte via teken

Sinds het voorjaar van 2016 is bekend dat de meest algemene teek (de schapenteek) in Nederland niet alleen bacteriën zoals de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt kan overdragen, maar ook een virus: het zogenaamde teken-encefalitis virus. Het teken-encefalitis virus (officiële afkorting TBEV naar de Engelse benaming tick-borne encephalitis virus), kan bij mensen tekenencefalitis (TBE) veroorzaken.

Dieren kunnen ook besmet worden, maar die worden er meestal niet ziek van. In het verleden werd TBE in de Nederlandse zorg ook wel vaak aangeduid als Frühsommer-Meningo-enzephalitis (FSME) of de ziekte van Schneider. TBE is een infectie van het centrale zenuwstelsel die zich onder meer kan uiten in hersenvlies- en hersenontsteking, eventueel met een ruggenmergontsteking. Sinds jaar en dag brengen jaarlijks een handje vol reizigers, met name terugkerende uit Zuidoost-Duitsland, Oostenrijk en Zweden, deze infectieziekte mee naar Nederland.

In 2016 is echter duidelijk geworden dat men de ziekte ook in Nederland kan oplopen. In dat jaar zijn de eerste in Nederland verzamelde teken besmet met TBEV aangetroffen op de Sallandse Heuvelrug. Deze werden verzameld nadat in hetzelfde gebied was gebleken dat reeën aan het virus waren blootgesteld. Bovendien zijn in datzelfde jaar de eerste twee patiënten met TBE opgelopen in Nederland vastgesteld. Deze patiënten zijn hoogst waarschijnlijk besmet geraakt door tekenbeten op de Sallandse heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

Lees hier het volledige artikel.