Waarom onduidelijk is hoeveel Nederlandse coronapatiënten genezen zijn

NU.nl krijgt veel vragen over waarom we niet melden hoeveel met het coronavirus besmette personen zijn genezen. Het korte antwoord: dat getal is voor Nederland op dit moment niet bekend.

Volgens cijfers van Johns Hopkins University zijn in Nederland in totaal pas drie mensen genezen van COVID-19. Dit getal klopt niet, maar hoe zit het dan wel?
In Nederland meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dagelijks hoeveel mensen positief zijn getest op het coronavirus en hoeveel mensen aan de gevolgen ervan zijn overleden. Het meldt echter niet hoeveel mensen genezen zijn. Sinds 8 maart is het namelijk zo dat een patiënt als genezen wordt beschouwd wanneer hij of zij 24 uur geen klachten meer heeft. Diegene hoeft het RIVM of de GGD daar niet over in te lichten. Hierdoor weten de instanties dus niet hoeveel geïnfecteerden genezen zijn.

Tot 8 maart werd iemand als genezen beschouwd als hij of zij twee keer negatief testte op het coronavirus. Vanwege de beperkte testcapaciteit werd eerder besloten hier geen tests meer voor te gebruiken. Begin maart hebben enkele lokale GGD’s incidenteel wel gemeld dat er mensen waren genezen van COVID-19, maar omdat het coronavirus toen pas net in het land was, ging het om lage aantallen.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *