Waarom we meer vezels zouden moeten eten – en zo doe je dat

Vezels zijn gezond, maar de gemiddelde Nederlander haalt amper de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Slecht nieuws, want ze maken ons gezonder én slanker. Waarom zijn ze zo goed voor ons? En hoe krijgen we er meer van binnen?

Negen vragen aan voedingswetenschapper Monica Mars.

Wat zijn vezels eigenlijk?
“Voedingsvezels zijn plantendelen, voornamelijk afkomstig uit de celwand van de plant. Ze worden niet verteerd in de dunne darm en ze worden ook niet door het lichaam opgenomen.”

Waarom zijn ze dan gezond?
“Om verschillende redenen. Doordat ze niet worden verteerd, komen ze in hun geheel aan in de darmen. Daar geven ze volume aan de ontlasting. Ze prikkelen bovendien de darmwand waardoor de darmbeweging toeneemt. En ze trekken vocht aan, zodat de ontlasting kneedbaar wordt. Ze helpen dus bij de stoelgang.”

Er zijn toch ook vezels die wél door het lichaam worden afgebroken?
“Voedingsvezels worden per definitie niet door ons lichaam verteerd. Maar er zijn inderdaad wel vezels die als voeding dienen voor de goede bacteriën in onze darmen. Die worden fermenteerbare vezels genoemd. Ze worden niet door ons lichaam verteerd, maar door de darmbacteriën.”

Lees hier het volledige artikel.