‘Wait and see’ methode is effectief bij boezemfibrilleren

Afwachten is net zo effectief als acute cardioversie en levert voordelen op.
48 uur afwachten bij recent geconstateerd boezemfibrilleren is net zo effectief als het acuut toepassen van cardioversie (met een elektroshock of infuusmedicatie). Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan.

Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ na onderzoek bij bijna 450 patiënten die zich meldden op de Spoedeisende Hulp van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe richtlijnen, vanwege de voordelen van de wait and see-methode.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die zich kenmerkt door het onregelmatig samentrekken van het hart. Dit komt door een verstoring van de elektrische prikkelgeleiding en kan uiteindelijk leiden tot beroerte en hartfalen. Indien de ritmestoornis wordt opgemerkt binnen 48 uur komen patiënten in aanmerking voor acute cardioversie op een Spoedeisende Hulp (SEH). Dit heeft als doel om het hart weer terug in het normale ritme te krijgen en wordt uitgevoerd met behulp van een infuus met medicatie of het toepassen van een elektroshock onder narcose. Nu blijkt echter dat simpelweg 48 uur afwachten (wait and see) net zo’n effectieve methode is.

Lees hier het volledige artikel.